Publicador de continguts

L'aigua de La Bisbal i Forallac torna a ser potable

El passat dia 4 d’agost, els ajuntaments de La Bisbal d’Empordà i Forallac van emetre un ban en què s’informava de la presència de Diuron i Tertbutilazina - d’acord amb la comunicació rebuda del Departament de Salut de la Generalitat i les analítiques realitzades per Sorea - en una concentració superior a la permesa a la normativa estatal (0,19 micrograms per litre, en el cas de Diuron i 0,53 micrograms per litre, en el cas de la Tertbutilazina). La normativa estatal defineix els límits de cada component de l’aigua de forma preventiva i atenent a la possibilitat que aquesta aigua pugui ser consumida durant tota la vida; per tant, les concentracions detectades únicament podrien tenir un efecte si es consumís durant un període de temps de molts anys i no durant un període de temps reduït. Cal tenir en compte, però, que la normativa estatal és molt més restrictiva que altres guies sanitàries internacionals; concretament en el cas d’acollir-nos a la normativa de l’OMS (organització mundial de la salut) aquesta aigua seria totalment apta pel consum humà.

Des de Sorea hem estat treballant constantment des d’aquell dia, amb contacte permanent amb les autoritats municipals i altres administracions per tal de trobar el més aviat possible una solució satisfactòria a aquesta problemàtica. La solució prevista va ser la instal·lació de filtres de carbó actiu que va poder executar-se amb la màxima celeritat. Pel que fa als filtres, cadascun d’ells té una capacitat de depuració de 100 metres cúbics l’hora, suficient per abastir els dos municipis amb total normalitat. Gràcies a la instal·lació d’aquests filtres, els darrers informes analítics han mostrat un resultat negatiu per a Diuron i valors per sota del màxim establert per la normativa per a Tertbutilazina. Així doncs, a data 24 d’agost de 2016, El Departament de Salut i els respectius ajuntaments han comunicat la potabilitat de l’aigua de La Bisbal d’Empordà i Forallac.

Aquesta ha estat una solució d'urgència i actualment treballem per tal d’incrementar l'aportació de cabals des de la planta ETAP de Fontanilles, i així no dependre tant de l’aigua dels pous actuals. Sorea està duent a terme els estudis tècnics hidro-geològics pertinents juntament amb representants de la Comunitat.